Tungviktare//Året i bilder och "We are the royal. From the circus to the sea."


Tänkte vara lite ambitiös för en gångs skull och göra ett sådant där samlingsinlägg för detta år. Har hänt så ovanligt mycket att man måste gå tillbaka och gräva lite. Ska fatta mig kort, tho.

Januari

Börjar fortsättningen på läsåret i avgasdimmornas stad Shanghai.

Åker skridskor (för första gången på 15 år, Bambi är en överdrivet förfinad jämförelse), hängde mycket med R, F  och H. Upptäcker nya delar av staden och har fest i en skyskrapa.


Drog till Korea, Seoul. Bodde på 50-kronor-natten-hotell med pårökta spanjorer och klättrade i berg.

FebruariÅkte hem och hälsade på folk. Födelsedagskalas och inflyttningsparty.

MarsTog fåniga bilder på balkongen.

Firade Hs födelsedag med skattjakt, försökte baka chokladbollar utan vanliga ingredienser men misslyckades (de smakade bajs), var på oberäkneliga BBQs och lärde känna många magknipsroliga personer.

April


Pluggade tokmycket.

Åkte på "skolresa" till Zhangjiajie (张家界), platsen där man sägs ha spelat in Avatarfilmen. Fick ont i ögonen av allt fint.


Promenerade enorma sträckor, ranglig linbana mellan klippor, fluginvaderade hotell och supertrånga nattåg. (inklusive medföljande incidenter) Blev förföljda av apor och åkte flotte i en livsfarlig (enligt mig) flod. Hittade en Wakka och en tusenårig grotta.

Maj


Hade mardrömstentor. Avslutade sista kinesiska-kursen med maskerad och face paint.
Sedan åkte vi till Tokyo.


Våldsfotade blyga människor och tappade bort oss i hippiebutiker. Försökte att undvika kaoset i Ginza och inhandlade indiankjolar och en militärjacka.

Bodde hos en supermysig familj och blev spädgrisgödda med god mat. Råkade ut för deras rymdsondstoalett och var inte riktigt mig själv efteråt.

Blev överraskad av R,F,H med en kidnappning och förvälparty. Samtidigt invigdes Expot och all trafik stod still, så vi gick säkert en mil den natten för att ta oss mellan klubbarna. Jag blev utsedd till åsna.

Tog farväl av mitt andra hem och återvände, ganska utmattad, till Sverige.

JuniTrivdes med det svala klimatet och fikade massor.

Återsåg efterlängtat folk och åkte tunnelbana helt åt (pardon me) helvete.

Var på punkkonserter och skogsrave.

Hade trädgårdsfest och åkte på roadtrips. Var allmänt sämst på att fotografera.

JuliVar på Peace & Love.

Levde livet som man brukar på festivaler och hoppade oss svimfärdiga till fantastisk musik. Badade i små övergivna sjöar och magnetiserades med världens underbaraste person. (D)Åkte till Västerås, stötte på älgar och rullade omkring på åkrar.

Augusti


Bullfester och mer konserter.

Also monsterbesök (Gröna Lund) och uteserveringar.

Kusinen gifte sig och jag körde som en biltjuv längs Piteås landsvägar.

Babe D fyllde jämnt och firades storslaget.

September


Jag flyttar till Göteborg för att plugga programmering. Inser efter två veckor att det är företagsinriktat (yrkesförbererande för Volvo, wohoo!) och hoppar på en språkkurs istället.


Får tillbaka lejonmanen och hittar ett guldkorn.

Oktober


Hamnar i en bubbla, skriver massor, tecknar massor och präntar in framtidsplaner. Planerar årlig Londonresa men stannar hemma med sjuk D istället. Har mysigt sällskap och utforskar staden. Fotar dåligt även här.

NovemberParties a lot. Bygger portfolio och lindrar förkylningar med te och böcker. Klipper av mig håret och blir lite galen på radikaler och kinesisk fonetik. Får många finbesök. Börjar köra tv-spel igen och förälskar mig i American Dad.

December


Får många fantastiska besked och tröttar ut hjärnan med sociala träffar. Dricker alldeles för mycket glögg och åker till Stockholm, tittar på ovanligt mycket film, har snöbollskrig och älskar livet. (sådan klyscha man är)För övrigt ser man tydligt hur dålig jag har blivit på att dokumentera saker under året. Skärpning geez.
Hoppas ni alla haft ett magnifikt år, nästa will be even better. Det vet vi båda.

.

Blir glad av den. Ungefär bara det.

Ashlie Chavez//"I hear a baby crying. Even when he’s not crying. I hear steamships. I hear phantoms. Do you hear that? she says. It sounds like a boxer punching a horse through the top half of a barn door."


Slår nytt rekord i flest drömmar på en och samma natt, feberrullar omkring i sängen medan jag i sömnen slåss för mitt liv mot arga grizzlybjörnar (en återkommande dröm it seems), springer över myrar i knädjupt vatten medan himlen mörkgrön ovanför vrider sig i slow motion likt ett långsamt avstannande fickur. Ramlar och munnen fylls med grodyngel och fisksmakande vatten. Sjunker obehindrat genom mossan.
Vaknar i en skog urvattnad på färg och har nu en verktygslåda och hundratals annalkande zombies. Marken är täckt av spröda asplöv och under dem hörs kvävda barnskrik och dova skratt. En zombie med halvt sönderrutten käke spyr över mina skor och jag blir så arg att jag vrålande pingpongar iväg hans huvud och de andra döda stirrar förbryllat efter. Homerun. Rider på en noshörning därifrån, med sikte på havet, och vaknar av att jag biter D i axeln.

Dagen var planerad för party, men blir olivbelamrade pizzor under täcket och film istället. Ska dopa mig med citron och honung och inte tänka en enda ansträngande tanke.
Det enda jobbiga är att granen utanför dörren ser ut som en arg björn.

Myggspel//"Anything really good or bad that happens to me, and my way to not overreact, to distance my emotions, is to locate the exact perfect soundtrack for that moment."


Är en uppspelt sjuåring med för mycket must i blodådrorna och pepparkakor i hjärtat. Kan inte sitta still utan cirkulerar från datorn, till att hyperpussa på en zombietrött D, till att pyssla med den kattmageslena mysrock jag fick av ovan nämnda herre. (trots julklappsförbudet) Det känns seriöst som att denna högtid aldrig existerat förut, men nu helt plötsligt gör det, och jag är lika förbryllad som fascinerad över hur förväntansfull jag är. Det står liksom en skogsdoftande gran i vardagsrummet. Skojar inte.
En gran.

(foto: Lily och DD)

.


(foto: Mishel Vermishel och Jula Mint)

Ryggradsljus//"There were soldiers, buttons and epaulettes, roses, violets and Aidens and Aspens. There were seaside kisses, postage stamps and envelopes with Handle With Care."


Snor en till gyllengul physalis ur den monstruösa fruktorg D fick i farvälpresent av jobbet och gör små fåniga piruetter i sängen. Helgen har varit proppad med socialiserande, och nästa vecka lär bli ett inferno med tillställningar. Har redan nu ansträngningshuvudvärk men klagar inte det minsta. Att omge sig med människor som får en att må bra är i stort sett det finaste som finns. När vintermörkret annars brukar trycka tillbaka en bland kuddarna och slå en mörbultad till sömns, är jag nu piggare än någonsin, förmodligen är det bara en fas men passar på att förbruka humöret till max.

Framförallt genom att fortsätta titta på The Dentist 2 och pimpla glögg. Livin in da moment. Eller hur det nu var.

(foto: jag, Sofia Chang och E)

BIUTIFUL//döda ugglor begravda i snö och "This is a story of a man in free fall."Gick ut från biografen och var sådär behagligt tom på insidan. Som jag alltid blir av att se en riktigt bra film. I det här fallet räcker dock inte ordet bra. Kan med lätthet säga att Biutiful är årets bästa filmupplevelse. Visst, Inception var magnifik i sin helhet, detsamma med Wolfman, Devil och många andra. Men att lyckas med att kombinera ljussättning, manus, ljud och skådespeleri på ett sådant sätt att man nästintill är hypnotiserad har ingen lyckats med sedan jagvetintenär. Redan när introtexterna rullade in kändes det som att publiken andades in djupt, och höll sedan luften kvar i lungorna tills ljuset tändes i salongen. Vissa satt kvar, nästan som om de väntade på något mer. Att det inte riktigt fick vara slut än.
Biutiful handlar om en mans kamp mot döden och kaoset. Att lära sig att kunna släppa taget, förlita sig på tiden när man inser att man inte har någon påverkan själv. Om att hantera osynlig smärta. Att kunna förlåta och offra allt för någon som inte ger något tillbaka. Att hela tiden sträva efter något onåbart.  Om att älska. Och glömma.
Den är som en komprimerad guide man vill ha i bokform att bläddra i.
Och Javier Bardems ögon lämnar aldrig bioduken.

.


(foto: Eudes De Santana, Kerstin Supan och Pierre Winther. Text: An Animated Description of Mr Maps, The Books)

Belgiska våfflor//"So what did happen to Pinocchio when he went old?"


Tog mig nästan en månad att komma ur hjärntrasslet. Men nu är jag pepp. På livet och tisdagsmorgnar och pyjamas med gorillatofflor och snöbollskrig och honungste och vinterlovet och det där magiska som kommer efter det. Och framtiden. Verkligen.
Ska bygga mig ett sprakande liv, hade jag tänkt.

(foto: Olivia Zimmerman, Melodie McDaniel och Jannike Olofsson)

<3

But our ears were full


DEN HÄR låten är så bra att jag får ont i magen, på riktigt. Som att en len tunga slickar i sig min hjärna, inifrån, och lämnar kvar en fingertoppskänslig bomullskyckling som sover på rygg i en sidenkorg. Eller något i den stilen. Tror ni fattar.
P.S. Nu har jag börjat teckna elefanter igen.