Honeybadgers//"He knew why there are things, endless things, like the Antithesis of Ahab and his whale."


Nu är jag hemma från borta-i-ingenstans-äventyren. Intressant hur jag alltid lovar mig själv (och er) att ta bilder, men så tittar man i kameran efter en långhelg och hittar EN bild. Den ovan kan ju inte summera hela konventet, turligt nog fanns det proffsiga vänner på plats som dokumenterade de mest känslosamma ögonblicken.


Det var artister, cosplay-SM, tv-spelsturneringar, nybakta bullar, spontandans, sockersöta flickor i tårtklänningar, uppträdanden, regnvåta hårspayrsfrisyrer och gråtrinnande smink. Jag kände mig som sexton år och japandyrkare igen och kunde inte låta bli att fingra på carcass-skivor och dödligt vältecknade manganoveller.

Hade världens bästa arbetsteam och jobbade hela dagarna även om jag egentligen skulle ha gjort annat. Glömde bort att äta och var sådär lagom sliten när jag scannade prislappar och letade reda på borttappade böcker. Men allt var riktigt underhållande. Avslutningen var en gråtfest, eftersom detta var det sista konventet så var det extra känslosamt då man såg folk lova varandra att aldrig skiljas åt med pannorna tätt ihop och hjärtat trasigt intill.

Efter många nedpackande, städande, kravallstängelssläpande timmar senare avslutades kvällen på restaurang med ölkannor och mer gråtskratt och vingliga nattvandringar. Tog sista tåget hem och sov konstant i två dagar.

Sedan åkte vi på släktfirande i Dalarna.


Hamnade i vilda diskussioner, sjöng ryska snapsvisor och myste med luddiga små kattungar. Kusinen och brorsans flickvän stampade igång den ena melodin efter den andra och D lånade en gitarr. 

Tittade på några av kusinens muskelstinna skygga dyrgripar.

Och åkte till den mest stillsamma plats jag känner till. Inte en människa eller tillstymmelse till el och rinnande vatten. Var så tyst att myrornas knastrande nästan kändes öronbedövande. Mustaschkatten (hunden) lekte säl och dök efter pinnar medan vi vandrade omkring på den övergivna järnvägen.

Träffade på en fjolårskalv som inte riktigt fattat än att man ska hålla sig undan från människor. Stod med fuktig nos någon meter från bilen och verkade nöjd över att få lite sällskap.

Har även hängt med underbara människor.

Fann den bästa av skålar i en liten affär som jag ska inviga någon dag framöver. Allt smakar lite bättre inuti en flinande skalle. Och nu panikpackar jag inför Peace & Love imorgon. Ser mest fram emot Clutch och Niki & The Dove men ska även bli fint att få se Thåström och hjälten Billy Idol. Tillbaka på måndag.

(Fotografer av Uppconbilder: Hampus Andersson, Katrin Unge, Carl Oscar Photography, Jana.)

Enter Greenroom// "Everything is broken up and dances."


Nu har jag semester. Först ut är superkonventet i Uppsala, är borta hela helgen men ni kan (för en gångs skull) räkna med bilder. Ska sälja alla mina gamla groupieminnen (väskan väger många svordomar) och hänga med saknade godingar. Är för övrigt extremt avundsjuk på dem som redan fått besked om vart de kommer in. Satt timern på 12:e juli och kommer förmodligen uggla framför datorn hela den natten. Rödögdat orolig. En liten sneakpeak på den senaste tavlan får ni också, grundad och eh bränd. Men kan nog bli riktigt stiligt när den är klar.

Och Cabin in the Woods var nog årets hittills bästa film. Min mun var en fågelholk tills eftertexterna rullade. Brilliant.

Q&A Part 1//"Drown all the thoughts in a long heavy slumber."


Blev utmanad att svara på 11 frågor så passar på att även besvara de andra jag fått på mailen.

Hur sover du?
Alltid på mage, nästan. Har en tendens att, för att citera Don Draper, sova som en fallskärmshoppare. Med ansiktet nedåt i kudden och benen spretande åt alla håll. Otroligt enerverande för den man sover över hos och det känns alltid lite som att man dör när man vaknar.

Om du var ett djur vilket skulle du vara då?
Något havsdjur, utan tvekan. En blek anemon eller leddjur långt nere i bergsgravarna. Som utvecklats och reproducerats i tusentals år tills den skapat gedigna finesser som att promenera med fenorna eller bygga hus av fiskben. Helt obrydd om det liv tusentals meter ovanför. Kanske bli upptäckt av en forskarrobot från National Geographic. Waving gently to the camera. Harmonisk i mörkret.
Eller en bläckfisk. Har hört att deras intellekt kommer att ta över världen. Då vill man ju vara med.

Vilka språk kan du?
Kan engelska och kinesiska flytande. Spanska relativt bra och ryska överlevnadsbart. Skulle vilja ta tag i den där ryskan på riktigt men prioriterar tiden lite fel. Får bli ett framtidsprojekt.

Den bästa låten?
Är som sagt helt makalöst bendarrande förälskad i Benoit Pioulard, så det är utan tvekan Little a Strongly More Grow I, med honom. Men ska man ta något som är lite mer musik-ish så är det väl Aristocrat med Sonjagon eller Conversation 16 med The National. Ska ha den sistnämnda på min begravning, bestämde jag första gången jag hörde den. Har väl inte den gladaste av musiksmaker, direkt. Men det ska ju kännas.

Berätta om din senaste dröm.
Jag drömde att jag vaknade upp som Heath Ledger. Alltså jag VAR Heath Ledger, var extremt verklighetstroget med korrekta kroppsproportioner och allt. Så fort jag passerade en spegel skrek jag nästan av chocken. Hann leva igenom ett par veckor som honom med jobb i någon sönderrenoverad studio i L.A och långa nätter sömnlös i blåljusblinkande fuktiga sovrum (kan ju inte sova i en dröm heller) innan jag tog ett desperat flyg till Washington, där jag ramlade ner i en gatubrunn och blev kysst av en otäck skäggig trollkarl. Sedan åkte jag båt som mig själv.


Favoritstad?
Hääh det har nog märkts vid det här laget. Shanghai kommer alltid att ockupera den saftigaste delen av mtt hjärta. Dock gillar jag även Seoul, Neapel och London, där man alltid känner sig som hemma.

Ett drömresmål?
Vietnam. Måste verkligen dit. Grät nästan då jag insåg att jag inte hade råd med resan då jag bodde i Kina. Någon timmes flygresa bort. Och Kuba. Den magiska platsen jag ville bo på som liten.

Vad får du din inspiration ifrån?
Filmer, böcker och magasin. Citat. Hemsidor som bombar med bilder, exempelvis den, den och Den. Resor, människors historier och ansiktsuttryck.

Följer du några vanliga bloggar?
Vet inte om någon blogg är vanlig egentligen. Men några jag ständigt återkommer till och som jag inte har nämnt så mycket här än är: Fine little day. (ska bli precis som hon när jag blir stor) Photo Pollution/Anna Flemmert och Evelina Hultqvist. Sen följer jag jättemånga matbloggar (favoriten: Bap Story) och inredingsbloggar (t ex Brigg). Dock knappt några modebloggar. 

Beskriv ditt drömhem.
Har inget specifikt i huvudet, men är rätt kräsen när det gäller hur det ska se ut där jag bor. Kan inte leva utan att ha saker överallt på väggarna. Är otroligt fäst vid rustika trämöbler, mörka frasiga tapeter i kontrast till helt vita rum, korallgrönt och mossblått och allt som är jordfärgat eller slitet guldavlagrat. Tung luft av många böcker. Enorma tropiska krukväxter. Obehandlade murväggar och noshörningstunga uråldriga fotöljer. Svårt att förklara på andra sätt än bilder egentligen. Anpassar mig efter där jag bor naturligtvis, men får jag inte pyssla med inredningen i hela mitt hem mår jag inte bra, helt enkelt.


Vad är det för typ av filmer du gillar och kan du rekommendera någon?
Gillar B-skräck, den typen av filmer som satsar på klassiska element för att skrämma folk och som har relativt dålig regi men desto mer fantasifulla "monster". Tycker om gore, mörka science fiction-rullar och riktigt tunga dramafilmer. Ju mer stilistiskt och ruggigt desto bättre. Mytologi och historiefilmer är underbara, likaså Steampunk. Och är förtjust i överdrivet högljudda actionfilmer, kan inte bli mätt på golvvibrerande explosioner. Brukar säga att jag ser det mesta som inte är komedi (har sett väldigt lite komedifilmer och lär inte se några fler), parodier eller chick-flick.
Svårt att rekommendera just någon skräckfilm, då de man själv tycker är bra anses vara skitdåliga enligt andra. Så det handlar mer vad du själv tycker är obehagligt i en film, nämn det och jag kan rekommendera någon. Några allmänt bra filmer (inte skräck då) med effekter av det slag jag nämnt ovan är exempelvis Drive, Biutiful, Lust Caution, Moon, Re-Cycle, Che-filmerna, A moment to remember, Agnosia och Lars von Triers Antichrist.

Hur kommer det sig att du flyttade till Kina? Och varför just Shanghai?
Simpelt nog beror det på att jag fick/"vann" ett stipendium av min gymnasieskola, vilket innefattade två års studier på Fudan University, men kortade ner det till ett år. Det blev Shanghai just för att vår skola hade ett samarbete med en annan skola i Shanghai, så året innan jag flyttade åkte min kinesiskaklass på studieresa dit i två veckor och vi fick bo hos olika familjer. Bara det är en historia i sig, men hamnade i en supermysig förort med järnvägen två meter utanför dörren. Delade rum med gammelfarmor och blev förstoppad av all mat hon lagade till mig. Blev upplärd i hemmafruns obeskrivliga sysslor etc. Sedan att det blev just Fudan (har hört efterhand att den tydligen är svår att komma in på) var mest tur och att vår lärare var envisare än rabies.


(några av favoritklasskompisarna och bild från första veckan på universitetet)
(foto: mig fotad av Hampus Andersson, resten: okänd, Mike H, Samantha Casolari och Anna Flemmert)