.(foto: F.K)

Vardagshjältar//"When we get our own place we have to buy normal milk too in case we have people over. I don't want to be one of those "oh we only drink soy milk"-couples..."


Roar mig med att bläddra igenom nyinköpta CD-skivor, äter kokt broccoli (ni som minns den tiden man låtsades vara en jätte som åt "träd"/hela skogar för att grönsakerna inte skulle vara så trista, jag har aldrig kommit ur den fasen tror jag) och pimplar mango-te. Första veckan på terminen är alltid segast. Allt är ett eko av alla aktiviteter och människor man träffade när man var hemma.  Man behöver inte repetera tecken, det finns inga vänner att umgås med då de små skolkarna fortfarande är ute och reser, och man har noll idéer på egna äventyr på grund av pengabrist. Fram till söndag då invigningsceremonin startar (oh dear lawd, fyra timmars prat, som egentligen skulle ta en halvtimme om de inte var tvungna att ha översättare från Korea, Japan och England, för att alla ska kunna ta del av den viktiga informationen, som t ex: "öh, vi slänger ut er om ni väsnas?".) Men har kommit på en lösning på tristessen: bygga Tengilborgar av filtar och täcken och skapa matkrig. Ska bilda ett imperium av broccoli och planera en kupp mot Emilies glutenfria brödhörna. Hon vet inget än. Och hatar dessutom broccoli. Detta kommer bli fantastiskt.

P.S älskar när folk bevisar att dom varit här med att ta foton som ovan och sedan spara i en mapp på skrivbordet under namnet "IMPORTENT".

(foto: jaeeh..tror datorn får äran)

Last week before travel//"Egentligen är väl varje natt alldeles särskilt speciell för någon vart de nu befinner sig." och "Ah, gwan'wid ya!"

Sista veckan hade jag enormt lack of internetintresse. (därav ekorummet här)  Var allmänt stressad över allt och det jag ville hinna med och var oftast klädd i superstora Charlie Chaplin- tröjan, ullstrumpor och trassligt hår. Var ungefär minus 20 grader utomhus så elementet vid sängen hade aldrig varit mer uppskattat.

Umgicks med den Spanien-äventyrande brodern och Milou, som nu äntligen börjat lugna ner sig över att det plötsligt bor någon (dvs jag) i mitt rum. Åt världens godaste lunch på Sirap och tappade bort oss i antikvariat. Hittade en bok jag måste inhandla när jag kommer hem i sommar; inbundna oljesvarta läderpärmar om sjöfartshistorier och borttappade laster.

Åkte till Uppsala i snökaoset och hälsade på Tomb och Hampus. Hittade ett träd (och tydligen även trottoaren) som diggade mig lite.

Åt läskig fisk på UKK och fastnade på Seriezonen, blev lyrisk över  "1 st 5 kr, 10 st 30 kr"- lådan och plockade på mig allt möjligt om rymden, cyberkrig och 50-tals-Amerika. Läste massor av Chew och drack te hos Hampus. Var som vanligt rätt mentally challenged när jag kommer till nya ställen, så satt mest och sparkade med benen och stirrade på saker istället för att försöka vara social. Äkta mysigt dock. Man får lite lust att flytta till Uppsala.

Och tillbringade kvällar nätter promenader morgnar och frukostar med han den där. Körde Resident Evil 5 och gick på Hamlet på stadsteatern. Fem biobesök hann jag med också, varav den bästa var Shutter Island. Tröttnar aldrig på hjärnskrynklande filmer om saltbitna skäggstubbade detektiver på ödsliga vindpinade öar, alsolspritsdoftande sjuksköterskehänder och glasartade fängelseblickar. Att jag älskade den ytterligare kan även ha att göra med att en viss Jackie Earl Haley var med som paranoid mentalhusfånge. Spinn i slutet dessutom, satt och log som en nöjd katt hela föreställningen.

Avslutningsceremonin för mig och Emilie blev mer en semmel-/rysk-/randommaskerad-kväll som urartade med zigenarpunk och skrikande nattvandring hem i snökaoset.

Det diskuterades om världsaltet, terrorism, nostalgitrippar, rysk folkmusik och hur man bäst förklarar för en främling hur awesome svenskar faktiskt är (förutom att puckla på isbjörnar, släpa omkring sina kvinnor i håret och snusa; ett fenomen som ingen jag träffat i Kina har förstått sig på. När sedan herr R försökte förklara det för H på en av våra lektioner i julas, beskrev han det som "you stuff some brown shit, it's like cigarettes but the shape of mashed meatballs, under your upperlip, almost like getting high but less funny. And the more the merrier.". Och H den finsmakaren försökte le och vände sig sedan bort.) 

Lekte med högtalare.

Man tävlade i att äta semlor (förutom jag som bangade, grädde och bulldeg ligger inte på min nomnom-lista direkt)

Det skålades med rysk vodka. Provade med Explorer innan och det var som att dricka bensin innan man drack stark saft. Inte undra på att ryssarna kan dricka det till maten. Resultatet var dock ganska förödande, eftersom ingen märkte hur starkt det egentligen var innan det var försent. 


Och under skrik och skrän vandrade vi hem. En viss herre tjuvringde på en kompis dörr, och lämnade tomflaskor utanför som en liten present, innan han kom på att kompisen flyttat och numera bor föräldrarna/mormodern där istället.

Tror det säkert var över minus 23 den natten, håret frös till is och det tog en timme innan benen fick tillbaka känseln. Fötterna bör man helst inte tala om.


Efter att ha vaknat á la eftermiddag var det packningsdags. Förutom några böcker, skrivblock och mängder av strumpor bestod min packning mest av det här. Fick även med mig resekarameller (iz a tradition) i en fin ask med texten :"To help alleviate stress and anxiety, travel drops for air, land and sea." Med en poserande halvnaken flygvärdinna vars ansiktsuttryck fick mig att skratta högt.

Tror jag aldrig varit så ledsen på ett flyg, höll på att missa vilken gate jag skulle till och vid väskscanningen undrade vakten hur jag mådde i och med att jag stod och råstirrade på rullbandet för att inte råka släppa loss några inre bubblande känslor och börja stortjuta.

Men mjo, känns något bättre nu. Välkomnades av clementinträd och gräsdoft på flygplatsen, och solen letar sig fram mellan avgasdiset och allting andas vår. Och med tanke på hur mycket plugg det kommer vara fram till sommaren (kurs D och E, fffff-!) så lär jag ha tillräckligt mycket för mig för att inte fastna i några jobbiga tankebanor. Fem månader to go.

(foto: jag och diverse andra)

Transparenta frukter//pannkaksatmosfären sätter sig i kläderna och "You have much to learn little pup."

Febern har gått över, så haft tid att umgås med fler vackra människor. Bland annat gjort en ganska misslyckad men ack så delicious pannkakstårta, kört Resident Evil 5 (förstörde nog stämningen lite i eftersom jag ofta blir alltför engagerad och vrålar diverse obestämda saker åt de anatomiskt varierade zombisarna) haft kuddkrig och fått femiljoner blåmärken. (ett format som en segelbåt) Var även på premiären av The Wolfman igår. Mest såklart för att Mister Benicio del Toro var i huvudrollen. Men blev förvånad över hur välgjord den faktiskt var. (Hittills årets manligaste film; håriga män som sliter av sig skjortorna så att knapparna flyger och slåss i brinnande herrgårdar, gutturala ylanden och porslinsfärgade korsettinramade boobs). Och för en gångs skull hade de lyckats med omvandlingen från människa till varulv. Även om resultatet var väldigt likt Chewbacca fast med krulligt hår.
Och har supercravings efter en jättestor apelsinorange stickad tröja. (gjorde en slarvig bild om hur jag tänkt mig, ungefär) Vore perfa med en mörkblå fluga till. Men kan inte hitta någon passande någonstans. Myrorna nästa.
(foto: jag)

Skalbaggar//"If you shout for 8 years, 7 months and 6 days you would produce enough energy to warm a cup of coffee."

Har feber och fryser som besatt. Men har inget emot att vara sjuk egentligen, bara ännu en anledning till att kolla på film och dricka varma saker. Kan ju nu passa på att skriva ner lite texter på skrivmaskinen och leta annonser om försvunna personer, samlar på sådant för er som inte redan vet.
Har även, till en början ganska ovilligt men sedan alltmer lyriskt, dansat omkring till DENNA hela förmiddagen, (tycker hela albumet är rätt fantastiskt) och peppar att Barbara snart kommer ha utställning i Sverige. Life's good.
(foto1:jag, foto2: Celine)

Viggo on The Road//"Written on their backs were vermiculite patterns that were maps of the world in its becoming. Maps and mazes. Of a thing which could not be put back. Not to be made right again."

 
Tar tillbaka det där om The Imaginarium of Dr Parnassus. Blev The Road (hej dåligt minne) istället. Vilket jag inte ångrar för ett ögonblick. Inte suttit så fastfrusen som första gången jag såg Edenlake. Popcornen fick stå orörda och man hade ett konstant orosmummel i magen. Baserad på klimatpaniksboken av Cormac McCarthy (måste läsa!), gav den ungefär lika mycket ångest som om allt hade hänt på riktigt. Förväntade mig nästan att kannibaler skulle storma in på tunnelbanan på vägen hem. Bästa var när eftertexterna rullade in, och hela salongen satt i tystnad, tills en snubbe längre bak utbrast (med vacker norrlandsdialekt) "Fyfan.."
Och det var lätt Mr Mårtensens bästa roll hittills.

Montaigne//kalashattar och "I know that Prudence was a Lost Girl."

Nea fyllde 20 och firades med barnkalas. Var tidig för första gången på fem år. (lever lite med begreppet fint folk kommer alltid sent
Fanns loads of cakes. Hann inte göra min som jag lovat, utan det blir kompensation längre fram.
Ze birthdaykid.
Vi jagade ballonger.
Och var allmänt smexiga.
Eremiten (aka Jafar) hälsade på. Sedan var jag tvungen att smita vidare.
Var inflyttningsfest hos babes klasskompis, Mistah R.
Galet trångt, dimmigt och högljutt, precis som hemmafester ska vara.
Massor av härligt folk jag inte kände. Fick tillfälle att prata kinesiska med några som varit/pluggat i ärans land, och tips på platser att åka till, fikaställen och hattmakerier. Pulsade sedan hem i tidig morgon bland bomullsklädda träd och frostknarrande snö och däckade på mitt golv. Skulle egentligen varit med på Fantomen/pulkaåkning idag, men orkade knappt ta mig upp ur sängen så fick hoppa. Vilar istället upp mig för ikväll (ska finally se The Imaginarium of Dr Parnassus!), med största popcornen och finaste sällskapet. Söndagar är inte så dumt.

Return of the retards//Pro Arté och "dynamite is made with peanuts."

Efter en måttligt uttråkad flygresa, för mycket syrliga karameller, photo booth och Batmancitat, landade vi i ett snötäckt svinkallt litet bananformat land. Har alldeles för mycket att göra för att ens hinna sätta mig på sängkanten och tänka. Men nu när det är tre veckor i den svenska friheten kommer jag nog hinna med det mesta. Ska bli pulkaåkning, mängder av filmkvällar och biobesök, pannkakskalas, teaterföreställningar, tågresor och partajande. Och började dagen med tre koppar kaffe, sådär lagom beroende.
För övrigt verkar hunden ha blivit psykiskt instabil sedan jag kommit och gått lite hursomhelst närmsta året. Nu får jag inte ens gå utanför mitt rum utan att han biter sig fast i byxbenen och ylar olyckligt utanför dörren när jag försöker gå på toa. Ceasar halp plix.